Restauracje
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
celiakiaglutenPolskaprodukty bezglutenowerestauracje bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

05.01.2013

Piccola Italia

Ocena:  

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
Piccola Italia
ul. 1 sierpnia 46 (róg al. Krakowskiej) Warszawa, przystanek T - PKP Rakowiec
tel. 022/846-87-37
fax. 022/846-87-47
www.piccolaitalia.pl
umbria@piccolaitalia.pl
Godziny otwarcia: 7 dni w tygodniu, w godzinach 12.00 - 23.00




Piccola Italia to restauracja mieszcząca się na warszawskiej Ochocie, na ul. 1 sierpnia 46, założona przez polsko - włoskie małżeństwo.

W bogatym menu, głównie przygotowywanym z pochodzących z Włoch składników, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu znajdą dla siebie potrawy z makaronu oraz pizze. Do bezglutenowych wariantów klasycznych potraw należy doliczyć 10 zł, przez co choć nie tanie to wciąż są tańsze niż u naszych zachodnich sąsiadów.

Ciasto na pizze przygotowywane jest z włoskiej mieszanki mąk w warunkach, które uniemożliwiają zanieczyszczenie glutenem. Podobnie ma sie sprawa z wypiekaniem pizzy, gdzie ta bezglutenowa nie jest pieczona wraz z pozostałymi w tym samym piecu.

Ponieważ jak dowiedziałam się od właścicielki, bezglutenowe pizze wprowadzone zostały do menu niedawno, prace nad ulepszeniem receptury na ciasto wciąż trwają. I rzeczywiście jest jeszcze nad czym popracować, bo choć ciasto jest cienkie, to na brzegach dość twarde. Gdyby jednak nie to, ogólne wrażenie byłoby całkiem niezłe, bo smak dzięki świeżym składnikom jest bardzo dobry.

Czego jednak mi zabrakło, to nie tylko bezglutenowe piwo, którego wciąż nie ma w ofercie warszawskich restauracji czy pubów ale przede wszystkim deser z prawdziwego zdarzenia. Choć czasami pojawia się tort bezowy, nie zawsze jest on bezglutenowy a sorbety choć z pewnością odpowiednie dla celiaków nie są wielką atrakcją. 

I choć do niedawna wydawało się, że zjedzenie bezglutenowej pizzy na mieście graniczy z cudem, to teraz marzy mi się bezglutenowe tiramisu czy panna cotta, których nie będę musiała sama przygotowywać.

P.S. Ciekawostką także jest to, że w restauracji oraz znajdującej się pod restauracją cukierni można zaopatrzyć się w bezglutenowe makarony oraz inne produkty pochodzące z Włoch.




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: