Restauracje
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
alkohole bezglutenoweBelgiaBrukselarestauracje bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

21.11.2012

Il Veliero Ristorante - Pizzeria

Ocena:  

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
Il Veliero Ristorante – Pizzeria
Rue General Leman, 15
1040 Etterbeek
Godziny otwarcia: pon – pt: 12:00 – 14:30/18:30 – 23:00
sob: 18:30 – 23:00
otwarte w niedzielę wieczorem




Opisywana tu restauracja mieści się w Quartier Europeen w Brukseli, w okolicach Parlamentu Europejskiego.

Jak większość sklepów i restauracji w Brukseli również ta mieści się na parterze kamienicy, a w związku z tym wejście dzieli z wejściem do budynku. Ten niepozorny wstęp nie zapowiadał spektakularnego rozwinięcia, jednak znowu potwierdza się powiedzienie, że nie należy sądzić po pozorach. Ponieważ w chwili naszego przybycia obsługiwani byli funkcjonariusze policji, przyjacielsko rozprawiając przy tym z właścicielami restauracji stwierdziłam, że skoro władza tu się stołuje to i mi nic nie grozi.

Zresztą mam wrażenie, że klientelę stanowili głównie stali goście zaprzyjaźnieni z właścicielami. Wraz z pojawianiem się kolejnych osób, w restauracji roztaczały się zapachy, to pizzy, a to owoców morza smażonych na maśle i czosnku. Atmosfera i zapachy sprzyjały więc zaostrzaniu apetytu.

Oczywiście to o co zapytałam na początku to czy napewno podawane dania nie zawierają glutenu. Niezaskoczona pytaniem właścicielka z absolutnym spokojem na twarzy i w głosie wskazała, które dania, de facto wyszczególnione na osobnej stronie w menu są bezglutenowe.

Dopieszczona tym obrotem spraw, zamówiłam bezglutenowe piwo, które zamiast Schnitzer Bräu okazało się Estrellą Damm Daura, a za które zapłaciłam 5€. Chwilę potem dostałam przekąskę – wypiekaną w piecu bułeczkę, której nawet zazdrościł mi mój glutenowy partner, twierdząc, że pierwszy raz moja przekąska jest lepsza od jego.

Zajęta rozmową przy zimnym kuflu bezglutenowego piwa i zajadając się przy tym moją przekąską, nie zauważyłam kiedy minął czas oczekiwania i przede mną postawiony został talerz z pięknie pachnącą pizzą. Mój wybór padł na pizzę Carciofi z karczochami za 10 €, pizza mojego partnera – w całości glutenowa, kosztowała jedynie 1€ mniej, przy czym rozmiar obu był taki sam. Tym razem więc to była miła odmiana od wygórowanych cen bezglutenowych dań.

Bezglutenowa pizza miała cienkie ciasto, które ani się nie kruszyło, ani nie było zbyt twarde. Pełna podejrzeń i nie mogąc uwierzyć, że to rzeczywiście sans gluten, musiałam się dopytywać. Nie do wiary bowiem, jak łatwo, szybko i przede wszystkim bardzo smacznie, można upiec bezglutenową pizzę. Dlaczego więc skoro Beldzy mogą, my nie?

Zwieńczeniem wieczoru miało być bezglutenowe tiramisu w cenie 6€ za porcję, które gotowa byłam zapłacić, jednak skończyło się zanim jeszcze przyszliśmy na obiad.

Warto bowiem tu wspomnieć, że restauracja cieszy się nie tylko dużym obłożeniem w lokalu, ale jest także popularnym adresem, pod którym zamawia się dania na wynos.

Podsumowując, gorąco polecam każdemu bez względu na dietę, bo pizza glutenowa czy bezglutenowa jest przepyszna. Atmosfera, jakość obsługi, a przy tym i ceny powinny zachęcić każdego. Być może, czego wcześniej nie wspomniałam, to włoskie pochodzenie właścicieli może być receptą na sukces. I znowu okazało się, że Italians do it better, także w wersji bezglutenowej.




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: