Restauracje
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
cateringglutenPolskarestauracje bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

23.10.2012

RESTAURACJA ZAPIECEK

Ocena:  

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
ul. Piwna 34/36
Warszawa - Stare Miasto
tel./fax 0 22 831 56 93
email: biuro@restauracjazapiecek.pl




Położona na warszawskim Starym Mieście Restauracja Zapiecek jest wspaniałym miejscem na obiad lub kolację w nieco bardziej wyrafinowanym stylu. Rzecz jasna to wyrafinowanie ma swoją cenę,  jednak dla uświetnienia specjalnych okazji lub romantycznych spotkań, to miejsce jest strzałem w dziesiątkę.

Wnętrze restauracji Zapiecek, to elegancja sama w sobie, przy czym nie stwarza atmosfery skrępowania. Wręcz przeciwnie, wypełnione meblami stylizowanymi na antyki miejsce tworzy ciepłą, kameralną atmosferę, w której z przyjemnością smakuje się pysznych dań.

Po zajęciu wskazanego stolika na obsługę długo czekać nie trzeba. Bardzo przyjemna i kompetentna kelnerka opowiada o przygotowywanych daniach, udziela informacji na temat ich bezglutenowości, doradza w wyborze a także wyjaśnia dlaczego w menu Zapiecka znalazły się dania odpowiednie dla celiaków i osób z nietolerancją glutenu. Jak się często okazuje, w przypadku i tego właściciela problem z glutenem pojawił się w rodzinie, więc wprowadzenie bezglutenowych dań było zwykła potrzebą. W 2011 roku Restauracja dołączyła do programu Menu Bez Glutenu, w związku z czym można być pewnym, że swoje dobre samopoczucie oddajemy w odpowiednio przeszkolone ręce.

Menu ułożone jest tak, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spośród menu, bezglutenowe są wszystkie sałatki, dwie zupy, z dziewięciu dań głównych, aż osiem jest dostępnych w wariancie bezglutenowym, wszystkie dania rybne także są bezpieczne dla celiaków, a dla tych małych także znajdą się dwa bezglutenowe dania, tj. zupa pomidorowa z makaronem i paluszki z kurczaka z frytkami. Do każdego dania wybrać można dodatki, które wszystkie oprócz kopytek są bezglutenowe. Na deser można wybrać ciasto czekoladowe lub lody waniliowe z gorącymi malinami.

Wśród alkoholi, oprócz zawsze bezpiecznego wina, dostępny jest cydr Lajk, oraz mocniejsze destylaty, takie jak wódki.

A jak to wygląda w praktyce?

Mój wybór padł na polędwicę wołową z rusztu z warzywami gotowanymi na parze, co dobrze komponowało się z wcześniej zamówioną lampką czerwonego wytrawnego wina.

Polędwica została wedle mojego życzenia średnio wysmażona a położone na wierzchu masło ziołowe wspaniale komponowało się z miękkim mięsem i sprawiało, że było jeszcze bardziej soczyste.

Mój towarzysz zaś, skusił się na golonkę z aromatycznym chrzanem podaną z opiekanymi ziemniakami. Golonka łatwo odchodziła od kości, była soczysta i dobrze przyrządzona.

Moja porcja wystarczyła aby się najeść, jednak dla dobra recenzji i zachęcającej rekomendacji kelnerki zamówiłam deser.

Rzeczywiście polecone mi czekoladowe ciasto, było bardzo bogate w smaku, przez zastosowanie 80% czekolady. Dodatkowa  kulka lodów, która nie wchodzi w standard tego deseru dobrze podbiła smak czekolady.

Bilans naszego zamówienia to koszt 173 zł a złożyły się na niego: rosół (wariant glutenowy) , lampka czerwonego wytrawnego wina, woda z cytryną, polędwica wołowa z rusztu, golonka z chrzanem, ciasto czekoladowe, sernik (wersja glutenowa), lody waniliowe, obsługa (10% od kwoty).

Taka kwota to spory wydatek, jednak na specjalne wyjście od czasu do czasu nie spowoduje wielkiego spustoszenia w domowym budżecie.

W więc podsumowując: bardzo miła atmosfera, kompetentna i sympatyczna obsługa, pyszne jedzenie, lokalizacja, to wszystko co składa się na sukces tej Restauracji. Zdecydowanie polecam!




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: