Restauracje
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
bary bezglutenoweberlinceliakiaglutenNiemcyrestauracje bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

08.10.2012

Simela Pizza & Focaccia

Ocena:  

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
Simela
Pizza & Focaccia
Kantstraße 146
10623 Berlin
Godziny otwarcia: pon - śr: 12:00 - 23:00, czw -sob: 12:00 - 01:00, niedz: 14:00 - 22:00
Ceny pizzy bezglutenowej: od 11,90 €




Dieta bezglutenowa niesie za sobą pewne ograniczenia i trudności, szczególnie na polu stołowania się na mieście w kategorii - dania na szybko.

Tym bardziej jeszcze, jeżeli jest się w takim mieście jak Berlin, gdzie dania obiadowe, czy Abendskarte, serwuje się od 18. Więc jeżeli jesteście akurat w Berlinie, albo wybieracie się, warto wiedzieć, że obiady w restauracjach podaje się do 15 30 i dalej od 18. Jeżeli jednak nie załapaliście się na czas a głód już was dopadł, dobrym i smacznym rozwiązaniem będzie pizza.

Jak tylko dowiedziałam się, że w Berlinie istnieje coś takiego jak pizza bezglutenowa, natychmiast postanowiłam, że to miejsce będzie jednym z obowiązkowych punktów na mapie zwiedzania miasta. No bo kto nie lubi pizzy? A jeżeli do tego jest bezglutenowa, smaczna, można zjeść na szybko i ruszyć w dalszą drogę to tym bardziej koniecznie!

 Simela jest niewielką restauracją, w której znajdują się trzy wysokie stoliki przy których może łącznie zmieścić się 12 osób. Przestrzeń jest dość mała, a klientów dużo i to nie tylko takich, którzy przychodzą zjeść bezglutenową pizzę. Dlatego jeżeli będziecie się tam wybierać warto albo najpierw zarezerwować stolik, albo przyjść po godzinie 17, kiedy akurat jest jeszcze miejsce aby usiąść a nawet wybrać stolik.

Pizza bezglutenowa przygotowywana jest na oddzielnym stanowisku i zawsze wypiekana jest na świeżo, a czas oczekiwania na zamówienie to 15 minut. Ciasto wyrabiane jest z mąki gryczanej, która ma swój dość charakterystyczny ale przyjemny smak. Po dopytywaniu się czy pizza jest napewno bezglutenowa, okazało się, że bezglutenowe jest tylko ciasto, natomiast reszta składników jest taka sama jak dla zwyczajnej pizzy. To mnie zaskoczyło, bo co z przyprawami i wędlinami użytymi w tej pizzy? Kelnerka i osoba przygotowująca pizze w jednej osobie przyznała, że nikt nigdy jej takich pytań nie zadawał, ale klienci, którzy nie tolerują glutenu nigdy się nie skarżyli na jakiekolwiek dolegliwości po zjedzeniu ich pizzy. Ponieważ jednak tych rewelacji dowiedziałam się, kiedy pizza wjechała na mój stół, postanowiłam zaryzykować, choćby dla dobra reszty bezglutenowej społeczności. Pizza została podana na drewnianej desce, na których podawane są także zwyczajne pizze, lecz aby zmiejszyć ryzyko zainfekowania bezglutenowej pizzy glutenem, wyłożona została grubą folią aluminiową. Ciasto było dość cienkie, lecz nie łamało się ani nie kruszyło. Bez problemu także można było ją pokroić i pogryźć.

 Nietety moje ogólne wrażenie popsuła nieco informacja, że tak naprawdę bezglutenowe jest tylko ciasto, jednak ponieważ nie miałam żadnych problemów zdrowotnych po jej zjedzeniu mogę polecić.

 

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: