Restauracje
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
celiakiaPolskarestauracje bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

17.09.2012

Goody Foody

Ocena:  

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
Ul. Zamiany 12, Warszawa
Partner: Menu bez glutenu
Godziny otwarcia: 12:00 – 21:00 (lub do ostatniego gościa)




Błędnym byłoby twierdzenie, że dotknięte w różnym stopniu nietolerancją glutenu jednostki, mogą pożywić się tylko w centrum. Jak okazuje się także największa warszawska sypialnia, jaką jest Ursynów kryje w betonowej dżunglii małą bezglutenową przystań. Goody Foody na ul. Zamiany 12 to niewielka ale urządzona ze smakiem restauracja, otwarta nie tylko na celiaków ale także rodziców z dziećmi, które swoją energię mogą rozładować w niewielkim kąciku zabaw.

Właściciele i obsługa mają dużą wiedzę z zakresu bezglutenowego żywienia, więc i w tej restauracji obawy o samopoczucie po konsumpcji można zostawić za drzwiami.

O bezglutenowej sterylności przygotowywanych dań świadczą dwa oddzielne stanowiska oraz przyprawy występujące jedynie pod postacią świeżych ziół.

Menu restauracji zawiera wiele bezglutenowych pozycji obok oczywiście tych glutenowych.

Ja zdecydowałam się na gołąbki z kurczaka i soczewicy (29zł), a mój towarzysz na serwowany jako danie dnia wegetariański gulasz warzywny z tempeh(18zł).

 

Jak na głodnego człowieka oraz ilość kilometrów przejechanych rowerem tego dnia, porcja dania głównego mogłaby być satysfakcjonująca tylko jako przystawka, więc nie mogę stwierdzić, iż skończyłam ten posiłek z uczuciem nasycenia. Z drugiej strony niesprawiedliwym było by nie oddanie tego, że potrawy były bardzo smaczne, doprawione w punkt i podane w odpowiedniej temperaturze.

Kolejnym zamówieniem miał być deser – sernik. Po dłuższym wywiadzie dotyczącym składników ciasta, okazało się, że zawiera skrobię ziemniaczaną. Jak wiadomo, z natury powinna być bezglutenowa, jednak w wielu przypadkach to co z natury jest wolne od glutenu, człowiek wzbogaci i o gluten. Ponieważ Pani manager przyznała, że skrobia nie jest certyfikowana jako bezglutenowa, odradziła mi kontynuowanie posiłku deserem ale także zapewniła, że restauracja to zmieni.

To bardzo cenna , jak myśle uwaga, bo niestety rzadko zdarza się, aby dobro klienta stało ponad chęcią zarobienia. Dlatego punkty za szczerość.

Podsumowując, polecam tą restaurację nie tylko mieszkańcom Ursynowa, ale wszystkim tym, którzy chcą zjeść bez obaw i ze smakiem. Niestety ogólnie bezglutenowe jedzenie nie należy do tanich, a tym bardziej żywienie się w restauracjach. Jednak jeżeli macie się gdzieś wybrać, Goody Foody to strzał jak dla mnie na 7.




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: