Restauracje
Tagi:
bary bezglutenoweceliakiaglutenpieczywo bezglutenowePolskaprodukty bezglutenowerestauracje bezglutenowesłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

28.10.2014

Bistro Piecyk

Wielkość porcji:  

Ceny:  


Adres:
Bistro Piecyk
ul. Pawia 11, lokal 2 (Osiedle Róż), Piaseczno
Godziny otwarcia:
pon. - pt. 11:00 - 20:00, sob.-niedz. 11:00 - 18:00
tel. 791 240 906




Kasia, miłośniczka gotowania z rodzinnymi korzeniami w gastronomii i właścicielka restauracji "Bistro Piecyk" zaprosiła mnie do Piaseczna żeby przy filiżance kawy porozmawiać o meandrach bezglutenowej diety. Filiżanka kawy okazała się smacznym obiadem przy którym toczyłyśmy długie na ponad 3 godziny rozmowy. Kasia, która przygotowuje domowe obiady dla mieszkańców Piaseczna chciałaby także wyjść z propozycją dań dla osób dotkniętych alergiami pokarmowymi. Na chwilę obecną zjeść u niej mogą osoby nietolerujące pszenicy, jajek, laktozy oraz osoby, które wystrzegają się chemii w jedzeniu. Co zaś tyczy się bezglutenu - sprawa jest w toku. Każdy, kto odżywia się bezglutenowo, wie jak istotne są nie tylko składniki niezawierające glutenu ale też czystość stanowiska pracy. Takie informacje zapewni Kasi szkolenie przeprowadzone w ramach programu Menu Bez Glutenu, do którego wiem, że już się przygotowuje.

A co smacznego miałam okazję skosztować? Były to przede wszystkim takie potrawy, których nam, osobom na diecie bezglutenowej brakuje oraz takie, na których przygotowanie nie zawsze wystarcza czasu. 

Pierogi nadziewane szpinakiem, mięsem a wkrótce także ruskie, przygotowane zostały z gotowej mieszanki bezglutenowej mąki, która w rękach Kasi zamieniła się w cienkie i dość plastyczne ciasto. Takie pierogi można zjeść na trzy sposoby - ugotowane, usmażone lub upieczone w piecu. 

Pyszna okazała się także pizza. Ta, a pokuszę się o stwierdzenie, że prawdopodobnie najlepsza w Warszawie i okolicach, przygotowana z mieszanki mąk oraz składników sprowadzonych z Włoch zachwycała smakiem i ciastem, które co najważniejsze w pizzy, nie było zbyt twarde czy cienkie. 

Bistro piecyk to także zupy, z których każda jest bezglutenowa oraz makarony i sosy na bazie włoskich składników czy chleby, z bezglutenową mąką oraz z samymi ziarnami. 

Po tych przysmakach przyszedł czas na desery, a tych także było co niemiara: szarlotka, muffinki, piegus oraz aksamitne i pyszne lody własnej roboty. 

"Bistro piecyk" to choć małe miejsce, bo mieści tylko cztery stoliki, potencjał ma wielki. Otwarty siedem dni w tygodniu dodatkowo oferuje abonamenty obiadowe ze zniżkami oraz dostawę na zamówienie. Ja trzymam kciuki, żeby Kasia nie tylko pomyślnie wdrożyła zasady bezglutenowego gotowania ale także żeby znalazła stałych i zadowolonych klientów. Droga przed nią jeszcze długa, ale to co widziałam zapowiada kolejne przyjazne bezglutenowcom miejsce. 

Powodzenia! 

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: