Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenprodukty bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

11.03.2013

Niezły pasztet - Home made edition

Oznaczenie:
wegetariański, bezglutenowy, bezlaktozy
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
+/- 45, 50 minut pieczenia



Wielkanocne wprawki ale też ostatnia pochlebna recenzja kupnego pasztetu z pestek dyni skłoniła mnie do przemyśleń nad:

a) stosunkiem ceny do ilości;

b) stopnia trudności wykonania wersji domowej;

Te refleksje doprowadziły do tego, iż postanowiłam podnieść rękawicę, zakasać rękawy i przyjrzeć się zawartości własnych szafek kuchennych w poszukiwaniu składników dających przerobić się na pasztet.

Brzmi to conajmniej tak jakbym miała przerabiać stare, zleżałe i na dodatek trącone rydwanem czasu składniki a w rzeczywistości i w szafkach każdego celiaka znajdzie się to co bez specjalnych wypraw po zakupy da się przemienić w pyszny pasztet.

W moim przypadku a w każdym razie w wyniku powielania przez poszczególnych członków rodziny pewnych pozycji  na liście zakupów moja szafka obrodziła w pestki słonecznika. To stało się podstawą mojego "Niezłego pasztetu". Reszta dodatków to standard wyposażenia szafek każdego celiaka. A zatem zaczynamy!

Składniki:

  • 300g pestek słonecznika;
  • szklanka płatków owsianych;
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku;
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, czerwona ostra papryka, pieprz, sól;

Wykonanie:

  • Namocz w gorącej wodzie pestki słonecznika w osobnej miseczce zrób tak samo z płatkami owsianymi;
  • Pestki i płatki odsącz z nadmiaru wodu i wrzuć do jednej miski.
  • Do słonecznika i płatków owsianych dodaj resztę składników, czyli kaszkę kukurydzianą, całe jajka, bulion w proszku i przyprawy.
  • Wszystkie składniki połącz blenderem na jednolitą masę.
  • Masę przełóż do średniej wielkości keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez około 45/50 minut do momentu kiedy wkładany w masę patyczek będzie suchy a wierzch nieco się zrumieni.

Uwagi:

  • Pamiętaj aby wszystkie składniki były bezglutenowe!
  • Masa prawie nie rośnie, dlatego można użyć mniejszej foremki.

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: