Przepisy
Tagi:
celiakiaglutensłodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

21.01.2013

Baba bezglutenowa

Oznaczenie:
bezglutenowa
Czas przygotowania:
30 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + pieczenie



Przed diagnozą, ciasto drożdżowe było częstym gościem na moim rodzinnym stole. Ponieważ od orzeczenia lekarskiego minęło już trochę czasu, przyszła najwyższa pora aby ulubionego gościa ponownie zaprosić na stół, tym razem jednak nieco odmienionego.

Wyzwanie to okazało się nie być tak trudnym jak przepowiadali to znajomi - również znawcy bezglutenowego tematu. W ujarzmianiu materii ciasta bezglutenowego niezastąpiona okazała się mama, która dzięki swojemu stażowi kuchennemu i już nie takich wypiekach, odważnie zmierzyła się z zadaniem.

Rezultat naszego działania można podziwiać na zdjęciach, co do smaku zaś, musicie mi zawierzyć, że warto zakasać rękawy i poświęcić niewiele ponad 30 minut na to, aby potem cieszyć się normalnym (podkreślam słowo - normalnym) ciastem drożdżowym. 

A wykonanie jest proste, oto co trzeba zrobić:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mąki Schära)
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 50 gr świeżych drożdży
  • 9 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki cukru

Do wysmarowania blachy:

  • odrobina margaryny
  • kaszka kukurydziana

Do lukru:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • esencja waniliowa
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa

 


Wykonanie:

  • Rozpuść margarynę, następnie odstaw do ostudzenia;
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuść drożdze i cukier - ostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
  • Przygotuj ciasto: mąkę, jajka, margarynę wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną oraz rozczyn drożdży zagnieć w jednolite ciasto nie klejące się do rąk. Jeżeli trzeba, dosyp trochę mąki;
  • Dodaj cukier i jeszcze raz zagnieć. Ponieważ ciasto będzie trochę rzadkie dosyp odrobinę mąki;
  • Ciasto przełóż do wysmarowanej wcześniej margaryną i wysypaną kaszką kukurydzianą foremki.
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (nie dłużej niż godzinę);
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze max. 200°C do momentu aż będzie złoto brązowe;
  • Dla pewności czy ciasto upiekło się w środku, nakłuj je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu nie jest lepki, ciasto można wyjąć z piekarnika.
  • Gdy trochę ostygnie, wyjmij ciasto na talerz i pokryj lukrem gdy jest jeszcze ciepłe. (Lukier: do miseczki wysyp cukier puder, dolej trochę gorącej wody i kilka kropli esencji waniliowej, całość wymieszaj);
  • Do ozdoby można zetrzeć skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryn lub posypać zmielonymi orzechami;

I gotowe!!! Smacznego!!!



Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: