Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

30.08.2012

Placki z Ricotty

Oznaczenie:
bezglutenowe
Ilość:
12 placków
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
Czas smażenia: 15 minut



Składniki:

  • 4 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
  • ½ szklanki mąki bezglutenowej
  • 250 gr ricotty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Skórka z cytryny
  • Szczypta soli
  • Do smażenia – olej rzepakowy, lub masło

Wykonanie:

  • w misce zmiksuj: żółtka, ricottę, miód, esencję waniliową, skórkę z cytryny.
  • Następnie dodaj mąkę i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • w oddzielnej misce ubij białka ze szczytpą soli.
  • Ubite białka dodaj do masy z ricottą i delikatnie połącz/
  • Smaż na patelni (suchej lub z odrobiną tłuszczu); kiedy na plackach pojawią się bąbelki powietrza, przełóż na drugą stronę.
  • Po usmażeniu powinny być puszyste i złotobrązowe.
  • Podawaj według uznania z owocami, jogurtem, bitą śmietaną itp.


Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: