Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

03.01.2013

Bezglutenowe pierogi

Oznaczenie:
bezglutenowe
Czas gotowania:
30 minut



Ugotowane pierogi:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (można użyć Ciasta naleśnikowo-makaronowo-pierogowego firmy Bezgluten, lub Schar)
  • 2 jajka
  • 1, 5 szkl ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • farsz według uznania

Wykonanie:

  • wysyp mąkę na blat i dodaj całe 2 jajka, olej i wodę;
  • całość zagniataj do uzyskania gładkiej sprężystej masy, jeżeli trzeba dolej wody;
  • ciasto rozwałkuj i wytnij małe kółka, które następnie wypełnij farszem;
  • gotowe pierogi wrzuć do wrzącej w garnku osolonej wody (żeby zapobiec sklejaniu się pierogów, można do wody dolać odrobinę oleju) gotuj chwilę, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi:

  • pamiętaj aby woda, którą dodajesz do mąki była ciepła;
  • ciasto zachowuje sprężystość dopóki jest ciepłe, gdy stygnie zaczyna się kruszyć. W tej sytuacji najlepiej zamiast dodawać kolejnych porcji oleju lub oliwy, potrzymaj chwilę ciasto w rękach nad gotującą się w garnku wodą. Przez ciepłą parę wodną ciasto trochę się ociepli i odzyska sprężystość;
  • Ugotowane pierogi można później mrozić. Żeby je odgrzać wystarczy wrzucić je na chwilę do wrzątku. Tym razem jednak nie czekaj aż wypłyną, wyjmij je z wody po paru minutach.

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: