Przepisy
Tagi:
słodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

17.12.2012

Szarlotka

Oznaczenie:
bezglutenowa
Czas gotowania:
ok 50 minut pieczenia



Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej
  • ¾ miękkiego masła
  • ½ szkl cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mus jabłkowy
  • cynamon
  • skórka pomarańczowa
  • esencja waniliowa

Wykonanie:

  • mąkę, masło, jajko, cukier i cukier waniliowy zagnieść tak aby składniki połączyły się, następnie  włoż je do lodówki na około 2 godziny.
  • po 2 godzinach chłodzenia, oddziel 1/3 ciasta na posypanie wierzchu i schowaj spowrotem do lodówki.
  • resztę ciasta rozwałkuj i włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż na chwilę do nagrzanego do 180 °C piekarnika.
  • w misce połącz wcześniej przygotowany mus jabłkowy, rodzynki, cynamon, skórkę pomarańczową, ulubiony aromat do ciasta. Jabłkową masę wyłóż na ciasto, które przez chwilę piekło się w piekarniku.  (Opcjonalnie - Na wierzchu masy ułóż plasterki jabłek) i całość posyp wcześniej odłożonym do lodówki kawałkiem ciasta przez ścieranie go na grubych oczkach tarki, bądź rozwałkowanie. Całość wstaw spowrotem do piekarnika i piecz aż wierzch ciasta będzie złoto brązowy. Czas pieczenia to około 50 minut.

Uwagi:

  • ponieważ to przepis na ciasto kruche jak tarta, nie należy go zbyt długo ugniatać.
  • przed włożeniem do piekarnika samego spodu ciasta, należy wcześniej nakłuć go widelcem
  • pamiętaj aby wszystkie składniki były bezglutenowe, dlatego zawsze czytaj etykiety używanych składników.

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: