Przepisy
Tagi:
słodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

10.12.2012

CIASTECZKA OWSIANE

Oznaczenie:
bezglutenowe
Ilość:
około 30 ciasteczek
Czas gotowania:
20 minut



Składniki:

  • 2,5 szkl bezglutenowych płatków owsianych
  • 20 dkg masła
  • 3 łyżki miodu
  • ¾ szkl mąki
  • 2 jajka
  • ¾  szkl bakalii (według uznania)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 łyżek mleka (rodzaj do wyboru)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:

  • Płatki podpraż na patelni (od czasu do czasu można podlać odrobiną wody), następnie odstaw je do ostudzenia.
  • Ostudzone płatki utrzyj z masłem, dodaj miód i wymieszaj.
  • Połącz suche składniki w osobnej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon a następnie dodaj do masy z płatkami.
  • Dodaj mleko, jajka, esencję waniliową oraz wsyp bakalie. Całość wymieszaj na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolej trochę mleka.
  • Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładaj niewielkie porcje na papier do pieczenia. Nie nakładaj porcji zbyt ciasno, w trakcie pieczenia, ciasteczka nieco się rozleją.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia.

Uwagi:

  • Pamiętaj aby wszystkie składniki były bezglutenowe: płatki owsiane, mąka, proszek do pieczenia, cynamon;
  • Przepis można modyfikować dodając zamiast bakalii, czekoladę oraz inne przyprawy korzenne.
  • Zamiast miodu, można użyć cukru pudru, dla tego przepisu to około ½ szklanki.
  • Alergicy mogą zastąpić mleko krowie każdym roślinnym.

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: