Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowesłodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

30.08.2012

Ciasto do Pizzy

Oznaczenie:
bezglutenowe, bez laktozy
Czas przygotowania:
ok. 15 minut



Składniki:

  • ½ kg mąki bezglutenowej (można mieszać różne rodzaje, np.:wieloziarnista, ryżowa, kukurydziana);
  • 50 gr drożdży
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki gumy guar
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Woda

Wykonanie:

  • Drożdże wrzuć do 200 ml (szklanka) letniej wody i wymieszaj.
  • W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, gumę guar.
  • Do wymieszanych suchych składników dodaj rozpuszczone drożdże, jajka, olej.
  • Wyrabiaj tak długo aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Wyrobione ciasto odstaw następnie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu rozciągnij ciasto na pokrytej papierem do pieczenia blasze, dodaj składniki i piecz aż brzegi ciasta zarumienią się.

Uwagi:

  • Zwolennicy tradycyjnego ciasta do pizzy ze zgrozą mogą patrzeć na listę składników. Jednak po wielu próbach i błędach, ten przepis daje szanse na miękkie i kruche lecz nie łamiące się w rękach ciasto.
  • Dodanie gumy guar zapewnia połączenie składników przez co pizza nie rozpada się i nie kruszy. Ma to jednak swoje wymagania, bowiem wyrobienie ciasta z jej dodatkiem jest trudniejsze niż w przypadku tradycyjnych ciast do pizzy, zatem polecam męskie ręce ;)
  • Ciasto według tego przepisu trudno sie rozwałkowuje, lepiej jak w instrukcjach rozciagać je na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Może wydawać się to nieco mozolne, jednak dla efektu warto.

Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: