Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowesłodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

30.08.2012

Brownie

Oznaczenie:
bezglutenowe, bez pszenicy
Ilość:
12 porcji
Czas przygotowania:
15-20 minut
Czas gotowania:
Czas pieczenia: 50 minut + studzenie



Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 tabliczka gorzkiej bezglutenowej czekolady (altrnatywnie pół gorzkiej, pół mlecznej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kawy instant bezglutenowej (lub jedno espresso)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Pół szklanki cukru ( w przypadku użycia czekolady gorzkiej i mlecznej, mniej cukru)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Wiórki kokosowe, mielone orzechy – do ozdoby

Wykonanie:

  • Rozpuść czekoladę (mikrofalówka lub kąpiel wodna- czekolada w misce nakładanej na garnek z wrzącą wodą). Odstaw do ostygnięcia;
  • W czasie gdy rozpuszczona czekolada stygnie, w kolejnej misce umieść: ciecierzycę, jajka, kawę, olej, esencję waniliową. Wszystko zmiksuj na gładką masę;
  • W oddzielnej misce zmieszaj „suche” składniki takie jak: cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaj je do „mokrej” masy z ciecierzycą itp. Wszystko to jeszcze raz zmiksuj i stopniowo dodawaj rozpuszczoną uprzednio i ostudzoną czekoladę. Miksuj aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę;
  • Masę tak przygotowanego rzadkiego ciasta wlej do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki o średnicy 21 cm. Piecz przez około 50 minut, albo do czasu gdy wetknięta w ciasto wykałaczka nie będzię oblepiona zbyt dużą ilością ciasta;
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Uwagi:

  • Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być bezglutenowe!
  • Nie przepiecz ciasta; z natury jest wilgotne dzięki ciecierzycy.

Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: