Przepisy
Tagi:
celiakia
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

02.10.2012

OSTRA TA DYNIA

Oznaczenie:
bezglutenowa, wegetariańska
Ilość:
na 4 osoby
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut



Składniki:

·         1 czerwona cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 pęczek natki pietruszki

·         1kg dyni

·         1 łyżeczka bulionu bezglutenowego

·         ½ szklanki wody

·         150 g świeżego szpinaku

·         100g mascarpone

·         przyprawy: czerwona papryka słodka, ostra, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

·         oliwa

·         makaron bezglutenowy


Wykonanie:

·         Cebulę pokrój w kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę, pomieszaj aby cebula się nie przypaliła i po chwili dodaj wyciśnięte dwa ząbki czosnku;

·         Do cebuli i czosnku dodaj połowę poszatkowanej natki pietruszki, obraną ze skóry i pokrojoną w drobne kawałki dynię i przyprawy a następnie wszystko zalej połową szklanki wody z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego bulionu. Wszystko zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż dynia zmięknie;

·         W czasie kiedy dynia się dusi, nastaw wodę na makaron, gdy zawrzeje, wrzuć preferowaną ilość makaronu i delikatnie go zamieszaj;

·         Gdy makaron zacznie się dogotowywać, w osobnym garnku na odrobinie oliwy podsmaż przez 3 minuty poszatkowany świeży szpinak.

·         Do zdjętego z kuchenki garnka z dynią i pietruszką dodaj mascarpone oraz odciśniety z wody szpinak.

·         Makaron odcedź i podawaj z sosem z dyni. Resztą posiekanej pietruszki posyp danie;

 


Uwagi:

·         Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być bezglutenowe, włącznie z przyprawami;

·         Tym, którzy mają problemy z wątrobą, polecam uduszenie cebuli i czosnku na odrobinie wody, zamiast na oliwie. W ten sposób z cebuli ulecą wonie i będzie lżej strawna.

·         Zbyt dużą ilość płynu w garnku z dynią po duszeniu należy odlać aby uzyskać w miarę gęsty sos. Dopiero po odlaniu płynu dodaj mascarpone.

 


Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: