Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowePolskasłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

Relikt przeszłości, a może przysmak warty ponownego odkrycia?

Przepisy
więcej

15.01.2015

Bezglutenowy piernik




Bezglutenowe wypieki mogą stanowić dla niektórych z was ogromne wyzwanie. Nic jednak prostszego. Początującym radzę trzymać się przepisów, z czasem jednak można pozwolić sobie na własne interpretacje, zmiany, czy ulepszanie receptur.

Zanim jednak puścicie wodze fantazji w ulepszaniu przepisu na ten piernik proponuje wypróbować jego podstawową wersję:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki naleśnikowej bezglutenowej,
  • 0,5 szklanki mąki biszkoptowej bezglutenowej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka , (mama dodała mleko bez laktozy)
  • 1  całe jajko
  • 125g masła, margaryny, lub margaryny bezmlecznej,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego. (mama dodała powidła śliwkowe),
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika  lub w tym celu wykonana w domu:
    Sładniki: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka kakao, 0,5 łyżeczki imbiru i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  • Masło rozpuszczamy i pozostawiamy ostudzone do temperatury pokojowej.
  • Pozostałe składniki mieszamy mikserem i dodajemy masło. Gdy masa ciasta jest jednolita przekładamy do foremki wysmarowanej masłem.(Mama piekła w keksówce o długości ok. 26 cm)
  •  Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest wilgotny należy piec je jeszcze przez kilka minut.


Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: