Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowePolskaprodukty bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

29.12.2014

Bezglutenowe gofry




Dzieciństwo bezsprzecznie kojarzy mi się z goframi oraz ze zdobytą krętymi ścieżkami i sposobami przez rodziców radziecką gofrownicą. Dni, kiedy zabieraliśmy się za przygotowywanie gofrów były gorące. I to nie tylko dlatego, że gofrownica buchała gorącem ale też dlatego, że każdy bez wyjątku chciał wylewać na rozgrzaną płytę ciasto.

Dzisiaj po niemal 20 letniej przerwie od ostatniego razu, wracam do tego przysmaku z dziecięcych lat lecz tym razem w zmienionej formie, bo bezglutenowej. Okazuje się, że przygotowanie takich gofrów jest nie tylko łatwe, ale też ku zdziwieniu daje tak duże możliwości łączenia składników, począwszy od różnych rodzajów mąk, że tylko wyobraźnia może stawiać ograniczenia. Żeby jednak tak nie było, zasada numer jeden - bezglutenowe gofry wychodzą (prawie) zawsze bez zarzutu.

 

A poniżej moje na nie sposoby:

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki (mieszam różne, w równych proporcjach: zmielona na mąkę kasza jaglana, kasza gryczana, zmielone płatki owsiane, mąka kukurydziana)
  • 2 jajka (oddzielam żółtko od białka; białko ubijam i dodaje na koniec po zmiksowaniu całej masy);
  • 3 łyżki oleju (kokosowy lub rzepakowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie); zamiast proszku można dodać drożdży, wtedy taką masę najlepiej odstawić na noc a gofry będą na prawdę puszyste;
  • mleko roślinne lub bez laktozy do rozrzedzenia masy, może być też gazowana woda (konsystencja gęsta ale dająca się wylewać łyżką na gofrownicę);
  • szczypta soli;

 


Wykonanie:

  • suche składniki mieszamy w misce;
  • dodajemy olej, żółtka, sól oraz mleko, wszystko miksujemy;
  • ubite na sztywno białka dodajemy do zmiksowanej masy i delikatnie łączymy na gładką masę;
  • na rozgrzaną gofrownicę nalewamy na środek płyty masę (około jednej łyżki wazowej);

Uwagi:

  • W zależności od pożądanego efektu, gofry mogą być wytrawne lub słodkie. Te wytrawne są doskonałe na lunch. Do masy (według przepisu powyżej) dodaje pokrojoną w kostkę wędlinę oraz pokrojoną w krążki cebulę. Takie ciasto smażę w gofrownicy jak standardowe gofry, a kiedy są gotowe przekrajam na pół i przekładam serem, pomidorami itd.
  • Do takich gofrów idealnie pasuje sos przygotowany na bazie jarmużu - wystaczy podsmażyć na oliwie dwie garści posiekanego jarmużu, dodać 2 ząbki czosnku oraz 3 łyżki gęstego jogurtu i garść startego sera (mozarella też zda egzamin);
  • Do słodkiej wersji gofrów dodaję do ciasta z przepisu esencję waniliową, 2-3 łyżeczki melasy z karobu oraz 2 łyżeczki miodu;

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: