Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowePolskaprodukty bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

18.12.2014

Bezglutenowe pierogi

Oznaczenie:
bezglutenowe
Czas gotowania:
30 minut



Każdy kto jest na diecie bezglutenowej, wie z jakimi problemami trzeba się borykać. Chleb, bułki, ciasta, pierogi, słowem wszystkie wyroby mączne, to materia, którą trzeba opanować na nowo. 

Moje pierwsze Święta Bożego Narodzenia po przejściu na dietę bezglutenową były kulinarnie dość mocno ograniczone. Pierwsze kroki, które stawiałam nie tylko ja ale i moja rodzina były dość trudne. Pierogi bezglutenowe wówczas pokonały mnie i moją mamę, bo w zetknięciu z gotującą się wodą w garnku po prostu się rozpadły. Wigilia więc musiała obejść się bez nich. 

Co nas nie zabije to nas wzmocni i rzeczywiście były to pierwsze i ostatnie dla mnie Święta bez pierogów. Od dwóch lat pojawiają się na wigilijnym stole a i poza świątecznym okresem są częstymi gośćmi. Co więc trzeba zrobić aby cieszyć się pierogami nie tylko od święta?

Oto przepis: 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (można użyć Ciasta naleśnikowo-makaronowo-pierogowego firmy Bezgluten, Schar lub Kucharz Balviten)
  • 2 jajka
  • 1, 5 szkl ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • farsz według uznania

Wykonanie:

  •  wysyp mąkę na blat i dodaj całe 2 jajka, olej i wodę;
  • całość zagniataj do uzyskania gładkiej sprężystej masy, jeżeli trzeba dolej wody;
  • ciasto rozwałkuj i wytnij małe kółka, które następnie wypełnij farszem;
  • gotowe pierogi wrzuć do wrzącej w garnku osolonej wody (żeby zapobiec sklejaniu się pierogów, można do wody dolać odrobinę oleju) gotuj chwilę, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi:

  • pamiętaj aby woda, którą dodajesz do mąki była ciepła;
  • ciasto zachowuje sprężystość dopóki jest ciepłe, gdy stygnie zaczyna się kruszyć. W tej sytuacji najlepiej zamiast dodawać kolejnych porcji oleju lub oliwy, potrzymaj chwilę ciasto w rękach nad gotującą się w garnku wodą. Przez ciepłą parę wodną ciasto trochę się ociepli i odzyska sprężystość;
  • Ugotowane pierogi można później mrozić. Żeby je odgrzać wystarczy wrzucić je na chwilę do wrzątku. Tym razem jednak nie czekaj aż wypłyną, wyjmij je z wody po paru minutach.

 


Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: