Przepisy
Tagi:
celiakiaglutensłodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

08.07.2014

Rogaliki z powidłami

Oznaczenie:
bezglutenowe



SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej (można użyć kilku różnych rodzajów)
  • 10 dkg drożdży
  • 1 całe jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 2,5 łyżeczki cukru (do rozczynu z drożdży)
  • 4 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

WYKONANIE:

  • Rozmieszać cukier (2,5 łyżeczki), drożdże, śmietanę oraz całe jajko. Zostawić na 10-15 minut.
  • Po tym czasie rozczyn z drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. (Moja mama wkłada do zamrażalnika na około 1,5 godziny).
  • Ciasto partiami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm, podzielić i kłaść powidła jak pokazano na rysunku:

  • Zawijać od najszerszego końca ku najwęższemu. Aby rogalik w pieczeniu się nie rozwinął, zakończenia ciasta należy posmarować wodą aby się przykleił.
  • Piec w temperaturze 190° aż rogaliki się zezłocą. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: