Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowepieczywo bezglutenowePolskawarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

06.05.2014

Chleb mojej mamy

Ocena:  




Moja mama powoli staje się mistrzem rzemiosła piekarskiego. Zaczynając mierzyć się z kruchą materią bezglutenowych wypieków razem ze mną niewiele ponad dwa lata temu, teraz wychodzi na prowadzenie w sprawności, pomysłach i smaku.

Poniżej prezentuje przepis wyduszony z mojej mamy, na chleb, który smakuje moim zdaniem jak ten zwyczajny. I coż, mogę nie być obiektywna, ale według mnie to najlepszy chleb jaki dotąd jadłam. Zrobiony bez użycia robotów kuchennych, maszyn do pieczenia chlebów i innych ułatwiaczy, wykonany "ręcami", upieczony w zwykłym piekarniku w foremce odziedziczonej po mojej babci dowodzi, że można. Tyle w temacie a sedno sprawy jest tutaj:

 Składniki:

  • 1/2 kg mąki uniwersalnej (mama użyła Balvitenu)
  • 3 łyżki oleju (najlepiej 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżka oleju z orzechów włoskich)
  • 1/2 L bardzo ciepłej wody
  • 50 gr świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • mała garść ziół prowansalskich (Dary Natury)

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszać, dla ułatwienia można potraktować je blenderem, mikserem etc. (mała uwaga - dodajemy drożdże po kawałeczku, nie wrzucamy całego kawałka);
  • Połączone składniki przelewamy do keksówki o wymiarach około 30cm x 12cm;
  • Przed upieczeniem odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Urośnie czy nie, po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika;
  • Piec w temperaturze 180° - 190° przez około 40 minut;
  • Pod koniec czasu pieczenia należy sprawdzić czy chleb się upiekł, dźgając go patyczkiem. Jeżeli wyjmowany z chleba patyczek jest suchy, chleb jest gotowy.

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: