Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowePolskasłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

12.11.2013

BISZKOPT BEZ MĄKI

Oznaczenie:
bezgutenowe, bez laktozy, bez drożdży



Poniższy przepis o wynik walki z gotowymi mieszankami mąk. Przy całej chemii, którą codziennie zjadamy jak np. wodorowęglan sodu czy E 575 i E464, które są składnikami koncentratów mąk, warto coś odmienić a przy tym jeszcze nie przepłacać.

Polecam!!!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 230g migdałów
  • 1 czubata łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130g cukru

Wykonanie:

  • Do naczynia włożyć migdały. Zemleć na mąkę. (W Thermomixie 7 sekund / 10 obrotów). Przełożyć do innego naczynia;
  • (W Thermomixie) - założyć motylek do mieszania aby ubić białko. Do białka aby piana lepiej się ubijała dodać szczyptę soli. Ubijać aż piana zesztywnieje (W Thermomixie - 3-4 minuty, 3.5 obrotów)
  • Następnie do tego samego naczynia, w którym jest już ubita piana z białek dodać cukier i mieszać dalej (Thermomix - 1 minuta/1.5 obrotu)
  • Dodać żółtka (Thermomix - 1 minuta/1.5 obrotu)
  • Ustawić obroty 3 i przez otwór w pokrywie wsypać mąkę z migdałów. W zwykłym robocie/blenderze, dodajemy do masy z białek, cukru i żółtek zmielone wcześniej migdały i mieszamy aż wszystko połączy się w gładką masę i nieco napowietrzy.
  • Wyłożyć ciasto na tortownicę o średnicy 24- 26 cm papierem do pieczenia. Piec 25 - 30 minut.

Uwagi:

  • Biszkopt może stanowić samodzielne ciasto lub służyć jako baza/ spód do tortów.

Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: