Przepisy
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowepieczywo bezglutenowePolskawarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

11.11.2013

CHLEB MIESZANY Z ZIEMNIAKAMI

Oznaczenie:
bezglutenowy



Składniki:

  • 50g kaszy gryczanej
  • 100g siemienia lnianego
  • 250g ryżu brązowego
  • 100g kefiru/jogurtu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 230 g ugotowanych ziemniaków
  • pestki dyni/słonecznika

Wykonanie:

  • kaszę gryczaną zmielić 25 sek / 10 obrotów. Przełożyć następnie do miseczki i sparzyć gorącą wodą.
  • siemie lniane zmielić 30 sek/ 10 obr. Przełożyć do miseczki i także sparzyć gorącą wodą, aby siemię nasiąkło.
  • ryż zmielić 30 sek/ 10 obr. Przełożyć do miseczki i także sparzyć gorącą wodą.
  • dzięki temu, że powyższe składniki będą namoczone, chleb będzie bardziej wilgotny i sprężysty.
  • pozostałe składniki włożyć do naczynia i wyrabiać przez 2,5 - 3 minuty przez Interwał.
  • przełożyć do wyłożonej papierem foremki, odstawić do wyrośnięcia.
  • przed włożeniem do piekarnika, wierzch chleba dobrze posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • piec w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę.

Uwagi:

  • Choć powyższy przepis dostosowany jest do Thermomixa nie oznacza to, że nie wyjdzie równie dobrze przy użyciu innego robota kuchennego.

 


Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: