Produkty
Tagi:
celiakiaglutenPolskaprodukty bezglutenowesłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

09.04.2013

Powiedz kotku co masz w środku....




Wśród gotowych produktów, takich jak zupy w kartonach, gołąbki, sosy pomidorowe, czy dżemy i dodatki do mięs takie jak borówka i żurawina trzeba poruszać się ostrożnie, bo zawsze istnieje ryzyko wejścia na bombę glutenową. 

Mimo, że niektórzy producenci zdecydowali się oznaczać swoje produkty pod kątem wielu alergenów w tym właśnie glutenu, nadal mnożyć można przykłady kiedy informacji o alergenach brak. Podejrzany zazwyczaj syrop glukozowo - fruktozowy czasami tylko zawiera w nawiasie dodatek (z pszenicy), w pozostałych przypadkach, trzeba ryzykować i decydować samemu o zakupie.

Ponieważ szczególnie dżemy, marmolady i żurawiny mogą być taką puszką pandory, lub co właściwsze, słoikiem glutenu, zdecydowałam się napisać do firmy Agros Nova, która skupia takie marki jak: Łowicz, Fortuna, Krakus, Pysio i Garden.

W odpowiedzi otrzymałam tabelkę z wyraźnym podziałem na produkty dla nas bezpieczne i niebezpieczne.

Dzielę się nią w wierze, że przyda się podczas czasochłonnych i męczących czasem zakupów.

Tym, którzy mieliby ochotę na coś owocowego, co świetnie sprawdza się do kanapek, owsianki, naleśników i lodów, polecam "Fruit Filling & Topping" firmy Streamline (do kupienia w Top Markecie), który nie dość, że jest bardzo dobrze oznakowany i nie zawiera glutenu, to przede wszystkim jest smaczny i multifunkcjonalny.

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: