Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie.
RestauracjeBezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)
PrzepisyWarsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.
RestauracjeWśród gotowych produktów, takich jak zupy w kartonach, gołąbki, sosy pomidorowe, czy dżemy i dodatki do mięs takie jak borówka i żurawina trzeba poruszać się ostrożnie, bo zawsze istnieje ryzyko wejścia na bombę glutenową.
Mimo, że niektórzy producenci zdecydowali się oznaczać swoje produkty pod kątem wielu alergenów w tym właśnie glutenu, nadal mnożyć można przykłady kiedy informacji o alergenach brak. Podejrzany zazwyczaj syrop glukozowo - fruktozowy czasami tylko zawiera w nawiasie dodatek (z pszenicy), w pozostałych przypadkach, trzeba ryzykować i decydować samemu o zakupie.
Ponieważ szczególnie dżemy, marmolady i żurawiny mogą być taką puszką pandory, lub co właściwsze, słoikiem glutenu, zdecydowałam się napisać do firmy Agros Nova, która skupia takie marki jak: Łowicz, Fortuna, Krakus, Pysio i Garden.
W odpowiedzi otrzymałam tabelkę z wyraźnym podziałem na produkty dla nas bezpieczne i niebezpieczne.
Dzielę się nią w wierze, że przyda się podczas czasochłonnych i męczących czasem zakupów.
Tym, którzy mieliby ochotę na coś owocowego, co świetnie sprawdza się do kanapek, owsianki, naleśników i lodów, polecam "Fruit Filling & Topping" firmy Streamline (do kupienia w Top Markecie), który nie dość, że jest bardzo dobrze oznakowany i nie zawiera glutenu, to przede wszystkim jest smaczny i multifunkcjonalny.