Produkty
Tagi:
celiakiaglutenprodukty bezglutenowesłodycze bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

12.11.2012

Balvinki herbatniki z bakaliami


Adres:
Producent: Balviten Sp.z o.o.
Waga: 150g
Oznaczenie: bez glutenu, bez pszenicy, bez laktozy
Cena: 7,48 zł
Dostepny: www.balviten.com




Dostępnych na rynku bezglutenowych słodyczy jest już tak dużo, że każdy z pewnością wybierze coś dla siebie. Ale co wyróżnia ten produkt, że godny jest polecenia?

Przede wszystkim, to na co najpierw zwracam uwagę to skład. Ten, choć nie najkrótszy, to jednak większość w nim stanowią bakalie, tj: rodzynki, orzechy włoskie, mieszanka keksowa, na którą składają się: cukinia, dynia, skórka pomarańczowa, agrest, czereśnia, wiśnia oraz marchew. Oprócz nich, jak zwykle w wyrobach bezglutenowych pojawia się emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja zagęszczająca, w tym przypadku guma guar oraz spulchniacz-wodorowęglan sodu, a zatem nic zaskakującego lub niepokojącego.

Po przegryzieniu ciastka,wymienione w składzie bakalie widoczne są gołym okiem.

Smak ciastek natomist jest dosyć dziwny za pierwszym kęsem, co jest spowodowane zastosowaniem w nich płatków gryczanych. I tu wielbiciele kaszy gryczanej czy ogólnie - wyrobów z gryki napewno zasmakują w tych herbatnikach. Dla mnie to kwestia przyzwyczajenia, choć i ciekawa odmiana od zwykłych ciastek, głównie bazowanych na kukurydzy czy mieszankach mąk.

W paczce znajduje się 7 ciastek, co może wydać się niewielką ilością. Jednak rozmiar ciastka i jego grubość sprawia, że jednorazowo zjedzone dwa ciastka w  zupełności zaspokajają potrzebę słodyczy. Podsumowując, jak na ciastka, można polecić z uwagi na zawarte bakalie oraz inny niż zazwyczaj składnik główny, czyli płatki gryczane. Co do smaku oczywiście jak pisałam, to subiektywne odczucia, jednak warto spróbować i przekonać się samemu.




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: