Produkty
Tagi:
celiakiapieczywo bezglutenowePolskaprodukty bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

03.10.2012

Balviten - Chleb wiejski ciemny


Adres:
Nazwa: Chleb wiejski ciemny
Producent: Balviten
Waga: 250 g
Certyfikat: tak
Cena: 7,55 zł
Dostępny: www.balviten.pl




Każdy celiak zapewne już z niejednego pieca chleb jadł. Opcji wyboru na rynku jest wiele. Wybierać można spośród chlebów świeżych, pieczonych i sprzedawanych na bieżąco w piekarniach lub paczkowanych, chrupkich itp.

Wymarzonym rozwiązaniem byłby ciągły dostęp do świeżego chleba, jednak marzenia marzeniami, a życie rządzi się swoimi prawami. Więc kiedy z różnych powodów świeżego chleba dostać nie możemy warto sięgnąć po chleb paczkowany, często o przedłużonej trwałości. Ale który wybrać?

Na zasadzie prób i błędów można przebierać wśród wyrobów polskich i zagranicznych firm, wśród chlebów białych, ciemnych, z dodatkami lub bez. Wiele z nich niestety smakiem nie odbiega od opakowania w które zostały zapakowane. Jednak miłą odmianą i co równie ciekawe nie bijącą po kieszeniach jest chleb wiejski ciemny firmy Balviten.

Ten o dziwno posiadający smak i lekko kwaśny zapach, prawdopodobnie przez zastosowanie mąki gryczanej, chleb został dodatkowo wzbogacony o błonnik, co osoby z nietolerancją glutenu zapewne docenią, bo oto po zjedzeniu kilku kanapek w końcu odczuwa się sytość.

Choć lista składników na pierwszy rzut oka może wydawać się długa, warto zwrócić uwagę co zawiera. Jeden z emulgatorów to mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych znany także jako E 471, nieszkodliwy dla zdrowia oraz E 464.

Dla wnikliwych ale i tych lękających się owych tajemniczych E, wyjaśnię, że pod symbolem E 464 kryje się hydroxypropylometyloceluloza. Być może nazwa ta nie uruchamia ślinianek, ale wcale nie jest też aż taka zła.

Hydroxypropylometyloceluloza  jest substancją niezbędną przy produkcji żywności bezglutenowej, bowiem żywność ta jak sama nazwa wskazuje, nie zawiera w swym składzie glutenu – białka, które w pszennym, żytnim czy mieszanym (pszenno-żytnim) pieczywie tworzy jego "konstrukcję”.

Prawo żywnościowe zezwala na używanie tego dodatku w takiej dawce jedynie, która umożliwi osiągnięcie zamierzonego celu, a zatem w dawce minimalnej. Jednocześnie jednak, skoro prawo żywnościowe zezwala na dodawanie tego środka do żywności można przyjąć, że szkodliwy dla człowieka nie jest.

Co ciekawe, warto zwrócić uwagę na to, że E 464 nie jest dodawany tylko do chlebów paczkowanych. W warszawskiej piekarni, opisywanej już przeze mnie, wśród składników świeżo wypiekanych chlebów, także natkniemy się na hydroxypropylometylocelulozę.

A w praktyce – w przeciwieństwie do innych podobnych produktów, ten nie kruszy się i nie łamie. Bez problemu można na kromce rozsmarować dopiero co wyjęte z lodówki masło. Kanapki przygotowane z tego chleba wytrzymają w nietkniętej postaci próbę turbulencji w torbach czy plecakach, dlatego ten chleb świetnie nadaje się na wyjazdy.

Wśród poczęstowanych tych chlebem znajomych chorujących na celiakię oraz tych, którym gluten nie szkodzi, produkt firmy Balviten zyskał pozytywne opinie, jako ciekawą i co ważne smaczną alternatywę wafli ryżowych czy chlebów świeżych wciąż na naszym rynku raczej trudno dostępnych.

 

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: