Produkty
Tagi:
alkohole bezglutenoweceliakiaglutenPolska
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

04.11.2014

Ciemna strona piwa




Kiedy w Polsce nastąpiła, podyktowana decyzjami politycznymi moda na cydry, jeden z czeskich browarów wzbogacił swoją ofertę o drugie bezglutenowe piwo – Celię Dark. Jak sama nazwa wskazuje, jest to piwo o ciemnej barwie. Wszystko za sprawą słodu karmelowego. Ale po kolei.

Jako miłośnik spożywczych nowinek, gdy dowiedziałem się o nowym piwie „dla chorych” wybrałem się do wrocławskiej Piwnicy by kupić Celię Dark.  

Nowość od Žatecký Pivovaru to ciemny lager o zawartości alkoholu 5,7%. Dla przypomnienia, jasna Celia jest lżejsza, zawiera 4,5% alkoholu (cały tekst dostępny jest tu).

Jak wspomniałem na początku, Celia Dark ma ciemną barwę, podobną do portera. W smaku da się wyczuć karmel, toffi oraz “lekko kawowy aromat”. Tym samym goryczka jest zminimalizowana. Glutenowi znajomi stwierdzili, że “trochę jak Karmi”. Karmi nie piłem, więc ufam na słowo, ale równocześnie zakładam, że ciemna Celia może przypaść do gustu kobietom. 

Czas na kwestię bezpieczeństwa, czyli jaka jest zawartość glutenu? Czeski browar nie zmienił technologii produkcji piwa bezglutenowego i zawartość glutenu wynosi <5,0 ppm/100 ml, a na etykiecie widnieje znak przekreślonego kłosa. Krótko mówiąc – pijmy śmiało. 

Zaspokojenie ciekawości kosztowało mnie 5,55 zł (butelka 0,5 l.), co uważam za cenę do zaakceptowania. Tym bardziej, że Celia Dark jest ciekawą odskocznią od jasnego piwa.

 

Polecam.

Mikołaj Baj

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: