Produkty
Tagi:
alkohole bezglutenoweceliakiaglutenPolskaprodukty bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

04.02.2014

Klasyk vs Novinka




Impulsem do napisania tekstu była chęć podzielenia się informacją o dwóch bezglutenowych piwach, które kupiłem we wrocławskiej Drink Hali. Mowa o piwach pochodząch od naszych południowych sąsiadów, Czechów.

Pierwszym, znanym mi od dłuższego czasu jest Celia, drugim piwem jest nowość – Bernard bezlepkový.

Celia produkowana jest przez Žatecký pivovar dostępna jest w butelce o pojemności 0,5 litra. Nawiasem mówiąc, Czesi jako jedyny znany mi kraj produkuje bezglutenowe piwa w półlitrowych butelkach. Każde inne piwo, z jakim się spotkałem miało 0,33 l pojemości (m.in. Brunehaut i Estrella Damm Daura). Zawartość alkoholu to 4,5%, czyli bardzo przyzwoicie. Jednak to co może Was najbardziej interesować, to zawartość glutenu. Jak podaje producent jest go mniej niż 5 ppm/100 ml. Dla jasności, produkt uważany jest za bezglutenowy kiedy zawartość glutenu w nim nie przekracza 20 ppm. Jako “chłopiec duhringowiec” sam piłem nie raz i nigdy nie zauważyłem niepokojących objawów. Co do ceny, na tym polu zawsze jest średnio, choć i tak nie ma tragedii. Butelka piwa bez kaucji wynosi 5,99 zł.

Z kolei Bernard bezlpekový, jak nazwa wskazuje, produkowany jest przez Rodinný pivovar Bernard i tak jak Celia dostępna jest w butelkach 0,5 l. Piwo jest ciut mocniejsze, zawartość alkoholu to 4,7%. Teraz czas na gluten. Według informacji na etykiecie jest go “max. 20 mg/kg”. Przekładając to na wartość wyrażoną w ppm, ilość glutenu jest dopuszczalna i z doświadczeń własnych stwierdzam, że jest bezpieczne. Lecz jeśli ktoś jest bezglutenowym ortodoksem i tego typu informacje go przerażają, niech daruje sobie picie piwa i niepotrzebny stres. Nie o to przecież chodzi. Dodam tylko, że oba produkty mają na etykiecie znak przekreślonego kłosa. Koszt? Za bezglutenowego Bernarda bez kaucji zapłaciłem 7,50 zł. Cena „knajpiana” jak za piwo, ale od czasu do czasu naprawdę warto. 

Znawcą piwa nie jestem i nie będę się rozpisywał o bukietach smakowych, klarownych barwach i gęstych pianach. Niemniej, zrobili już to inni. Jak doniosi portal piwoteka.pl „smak piwa Celia nie odbiega od klasycznych czeskich lagerów, a wręcz jest lepszy od wielu z nich. Piwo charakteryzuje orzeźwiająca, chmielowa goryczka przełamana delikatną słodową oraz złota, świetlista barwa. Piwo otrzymało europejski certyfikat żywności bezglutenowej AOECS (Association of European Coeliac Societies – przyp. aut.)”. Z kolei sklep.piwaswiata.com informuje, że „Unikalne dla tego piwa jest to, że masz pełne cechy typowo czeskiego piwa, takie jak bogata piana, kolor złoty, przyjemny aromat słodowy, orzeźwiające zapach i smak”. Brzmi mi trochę jak średnio zgrabnie przetłumaczony tekst, ale nie czepiajmy się. 

Bernard bezlepkový jest nowością w ofercie czeskiego browaru i trudno znaleźć opinie na temat tego piwa. Jednak jak można wyczytać na stronie producenta piwo „uwiedzie cię tradycyjnym smakiem, który charakteryzuje się bogactwem, delikatną goryczą i zrównoważonym delikatnym aromatem chmielu i gęstej, bogatej piany”. Oczywiście opisy producentów wszelakich dóbr zawsze są barwne i wychwalają produkt pod niebiosa. Swoim skromnym zdaniem uważam, że Bernard ma w sobie więcej goryczy niż Celia, jest smaczniejsze i gdybym miał podać ostatecznej ocenie oba piwa, wskazałbym właśnie na Bernarda jako zwycięzcę tego porównania. Aczkolwiek wszyscy wiemy jak różnie jest z dostępem do bezglutenowych piw, więc jeśli komuś uda się znaleźć Celię i ma ochotę poczuć smak piwa, niech się nawet chwilę nie zastanawia i kupuje. Jeśli staniecie przed wyborem Celia/Bernard, polecam to drugie. Niezależnie od tego warto przypomnieć sobie smak piwa. Szczególnie latem.

 

 

Celia

Bernard bezlepkový

kraj

Czechy

Czechy

producent

Žatecký pivovar

Rodinný pivovar Bernard

pojemność

0,5 l

0,5 l

zawartość alk.

4,5%

4,7%

zawartość glutenu

<5,0 ppm/100 ml

max. 20 mg/kg

cena

5,99 zł

7,50 zł

 

Mikołaj Baj




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: