Produkty
Tagi:
celiakiaglutennabiałPolskaprodukty bezglutenowe
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

23.09.2013

Mlekovita gluten free


Adres:
SM Mlekovita




Wiemy, że gluten czai się nie tylko w produktach mącznych, wędlinach, słodyczach ale także w produktach mlecznych.

Na szczęście coraz więcej na rynku produktów, które bezpieczne są dla osób z celiakią, czy nietolerancją glutenu, a nawet laktozy.

Co prawda lista producentów i produktów, które otrzymały licencję przekreślonego kłosa wciąż się wydłuża, jednak wciąż brakuje na niej produktów mlecznych.

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita oferuje ze swojego asortymentu szereg produktów, które nie zawierają glutenu, a są to:

  • masło, np. Masło Polskie ekstra 82% tł., Masło Polskie Śmietankowe, Masło Klarowane;
  • margaryny, np. DARIA, Roślinne z Mlekovity;
  • Mleko w proszku;
  • Mozzarella do sałatek;
  • Sery dojrzewające typu holenderskiego, m.in.: Gouda, Edamski, Podlaski, Salami, Morski, Tylżycki, Gouda z pieprzem, Gouda z ziołami, Gouda pradawna, Cheddar, Rolada Ustrzycka wędzona, Rolada Ustrzycak z pieprzem wędzona;
  • Sery dojrzewające typu holenderskiego, m.in.: Sokół, Mazdamer, Prymus, Ementaler, Ementaler z Zakopanego, Sokole Oko wędzony;
  • Twarogi, np. Wiejski, MENU B;
  • Śmietana termizowana 12%, 18%, 22%;
  • Mleka zagęszczone UHT;
  • Maślanka naturalna;
  • Jogurty naturalne, np. Jogurt naturalny typu greckiego, MENU B 0% tł. Jogurt Polski
  • Śmietanka UHT 12%, 18%, 30%, 36% - opakowanie kartonowe;
  • Mleko UHT smakowe o smaku waniliowym, truskawkowym, czekoladowe;
  • Ser Favita sałatkowy;
  • Mleko spożywcze pasteryzowane;
  • Mleko zsiadłe;
  • Serek wiejski Polski naturalny;
  • Kefir naturalny Polski i MENU B
  • Ser twarogowo-kanapkowy DeliSer naturalny i z ziołami;
  • Sery topione do smarowania;
  • Lody (jedynie lody w rożku zawierają produkty pochodne ze zbóż);

Produkty w składzie których występuje syrop glukozowo - fruktozowy:

  • Serki homogenizowane Mia Mu dostępne w czterech smakach: czekoladka, malinka, truskawka, wanilia;
  • Serki homogenizowane DAREK o smaku: waniliowy, truskawkowy, kokosowy, straiattella, brzoskwinia
  • MENU B serek homogenizowany jeżyna-głóg;
  • Jogurt Polski pitny 250g: pomarańcza z melisą, wiśnia z żeńszeniem, różowy grejpfrut z zieloną herbatą, kawa z guaraną, jabłko z miętą;
  • Jogurt Polski 150g: wiśnia, malina, owoce leśne, truskawka;
  • Maślanka truskawkowa;
  • Jogurty Mia Mu: nektarynka - pomarańcza; truskawka; - zawierają syrop glukozowo - fruktozowy, natomiast o smakach: Jogurt Mia Mu z biszkoptami; Jogurt Mia Mu jagoda z biszkoptami - zawierają syrop glukozowo - fruktozowy i biszkopty w skład których wchodzi mąka z pszenicy zawierająca gluten.

W zakładzie produkcyjnym Mlekovity zachowana jest zasada kolejności procesu produkcji. Produkty w których składzie może znajdować się gluten produkowane są jako ostatnie w celu uniknięcia zanieczyszczenia innych produktów substancją alergizującą.

Dla osób nietolerujących laktozy:

  • Daria z Omega - 3;
  • Daria z Omega - 3 lekka;
  • margaryna Dobrej Gospodyni;
  • margaryna Palma;

Jak widać z powyższego produkty spełniające nasze oczekiwania i potrzeby są, brakuje jeszcze licencji.

 




Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: