Ogólne
Tagi:
celiakiagluten
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

07.01.2013

Gluten w kosmetykach




No dobrze, wiadomo jeżeli cierpi się na celiakię lub nietolerancję glutenu należy ściśle przestrzegać diety i nie spożywać produktów, które potencjalnie mogą stanowić zagrożenie dla chorego. Ale co jeżeli to zagrożenie kryje się nie tylko w produktach spożywczych?

Nietolerancja przybiera różne postacie i niektórzy z nas reagują problemami skórnymi. Zdarza się, że pomimo stosowania bezglutenowej diety czasami stany zapalne skóry nawracają. A co jeżeli winne są kosmetyki i zawarte w nich pochodne zbóż? 

Wiele rodzimych oraz zagranicznych firm kosmetycznych oferuje kosmetyki w tym: kremy, balsamy do ciała, szampony, odżywki a nawet pomadki do ust, które zawierają składniki oparte na zbożach takich jak: jęczmień, owies czy pszenica. O ile niektórym ciężko wyobrazić sobie, że gluten mógłby wniknąć w skórę i przez to powodować reakcje alergiczne, to dużo łatwiej wyobrazić sobie, że przez stosowanie pomadek do ust ze zbożowymi składnikami mogą być one zwyczajnie zjedzone.

Poniżej publikuję listę składników kosmetycznych, które potencjalnie mogą zawierać zboża. Lista jest zbiorem różnych źródeł, w tym internetowych, a oparta jest o składniki z opakowań produktów kosmetycznych.

Sama, poza dolegliwościami ze strony układu pokarmowego nie odczuwam problemów skórnych na tle nietolerancji glutenu, ale może ktoś z was ma takie doświadczenia?

LISTA SKŁADNIKÓW STOSOWANYCH W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH, KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN.

 SKŁADNIKI POCHODNE JĘCZMIENIA (BARLEY)

SAMINO PEPTIDE COMPLEX
BARLEY EXTRACT
HORDEUM VULGARE (BARLEY) EXTRACT
PHYTOSPHINGOSINE EXTRACT
BARLEY LIPIDS

SKŁADNIKI POCHODNE PSZENICY (WHEAT)

AMP-ISOSTEAROYL HYDROLYZED WHEAT PROTEIN
DISODIUM WHEATGERMAMIDO PEG-2 SULFOSUCCINATE
HYDROLYZED WHEAT GLUTEN
HYDROLYZED WHEAT PROTEIN
HYDROLYZED WHEAT PROTEIN PG-PROPYL SILANETRIOL
HYDROLYZED WHEAT STARCH
HYDROXYPROPYLTRIMONIUM HYDROLYZED WHEAT PROTEIN STEARYLDIMONIUMHYDROXYPROPYL
HYDROLYZED WHEAT PROTEIN
WHEAT AMINO ACIDS
WHEAT BRAN EXTRACT
WHEAT GERM EXTRACT
WHEAT GERM GLYCERIDES
WHEAT GERM OIL
WHEAT GERMAMIDOPROPYLDIMONIUM HYDROXYPROPYL
WHEAT (TRITICUM VULGARE) BRAN EXTRACT
TRITICUM VULGARE (WHEAT) FLOUR LIPIDS
TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM EXTRACT
TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL
VITAMIN E DERIVED FROM WHEAT GERM OIL

SKŁADNIKI POCHODNE OWSA (OAT)

SAVENA SATIVA (OAT) FLOUR
AVENA SATIVA (OAT) KERNEL PROTEIN
OAT (AVENA SATIVA) EXTRACT
OAT BETA GLUCANOAT EXTRACT
OAT FLOURSODIUM LAUROYL
OAT AMINO ACIDS

 




Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: