Ogólne
Tagi:
alkohole bezglutenowecateringceliakiaglutenpieczywo bezglutenowepiekarnie bezglutenowePolskaprodukty bezglutenoweProvenarestauracje bezglutenowesklepy bezglutenowesklepy ze zdrową żywnościąsłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

25.11.2014

Dni Alergii - podsumowanie




Zakończone w niedzielę Dni Alergii to pierwsze tego typu wydarzenie na Stadionie Narodowym w Warszawie, którego GluNoMore miało przyjemność zostać jednym z partnerów medialnych.

Trwające przez weekend 22-23 listopada wykłady, konsultacje ze specjalistami, warsztaty, pokazy oraz zakupy, przyciągnęły rzesze zainteresowanych. 

Oprócz możliwości zebrania dokumentacji zdjęciowej oraz przeprowadzenia ciekawych rozmów i nawiązania nowych znajomości miałam okazję poznać nowe firmy i niektórych z nich perypetie, o czym dalej.

Pozytywnym zaskoczeniem było dla mnie zapoznanie się z producentem kosmetyków naturalnych Sylveco. Nie tylko samo stoisko, personel, produkty ale także informacje zawarte w broszurach informacyjnych wywarły na mnie duże wrażenie. Wydawane przez firmę Sylveco katalogi zasługują na miejsce na półce z książkami, co zawdzięczają nie tylko pięknej szacie graficznej ale również merytorycznej zawartości. 

Kolejnym przyjemnym punktem postojowym na mapie stoisk firmowych i producentów była Cukiernio-Piekarnia Margita, która zaspokoiła chodzącą za mną od kilku dni chęć na świeżego, bezglutenowego pączka. Od właściciela dowiedziałam się, że czeka nas wiele nowości z ich strony a w nadchodzące Święta żadnemu chętnemu klientowi nie powinno zabraknąć pierogów.

Ciekawą rozmowę miałam także okazję przeprowadzić z jedną z konsultantek firmy Forever. Stoisko tej firmy zwabiło mnie chęcią uzyskania nieco więcej informacji na temat ich produktów a tu szczególnie o zachwalanym aloesie. Dziwniejsze jednak niż proces tłoczenia aloesu były produkty na bazie pszenicy i owsa, pozyskiwane z ich kiełków, a więc pytanie czy bezglutenowe? Jak dowiedziałam się, od Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, osobom z nietoletacją glutenu takich produktów raczej się nie poleca. Sama więc nie zbiorę się na odwagę aby je testować na sobie.

Przyjemnym zaskoczeniem było uczestnictwo firmy Žatec Brewery produkującej piwo Celia. To, nie do kupienia na Dniach Alergii, mogło być jednak degustowane przez osoby pełnoletnie. Dzięki temu i ja w końcu mogłam zasmakować w piwie Celia i tym samym dołączyć do grona wielbicieli tego browaru. Wspomniane we wstępie perypetie dotyczą właśnie tego przypadku, ponieważ producentom wciąż nie udało się znaleźć w Polsce dystrybutora. Dlaczego to takie trudne? Piwo jest smaczne, dodatkowo jego pojemność to 0,5 litra a cena w przeliczeniu walut około 3,5 zł. Najprędzej w Warszawie będzie można tego piwa posmakować w restauracji La Cantina, co do zakupów, miejmy nadzieję, że niedługo Celia będzie czekać na nas na półkach sklepowych. 

 

 

 

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: