Ogólne
Tagi:
celiakiaglutenmąki bezglutenowepieczywo bezglutenowePolskaprodukty bezglutenowesłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

30.10.2013

HALLOWEEN Z GLUNOMORE




Wczorajsze warsztaty kulinarne, podczas których piekłyśmy, gotowałyśmy, siekałyśmy i ubijałyśmy, można uznać za udane.

W czasie około 2,5h przy pomocy Thermomixa upiekłyśmy chleb, biszkopt, muffinki ze śliwkami, ugotowałyśmy dwie zupy oraz mięso z warzywami na parze, posiekałyśmy warzywa na sałatkę oraz ubiłyśmy własne masło.

Największym odkryciem tych warsztatów były mączne wypieki, które zdecydowałam się nie wyrabiać z gotowych już mieszanek mąk. Głównym powodem oprócz wysokiej ceny, są względy zdrowotne, bo ograniczenie E464, E575 czy wodorowęglanu sodu, wyjdzie nam napewno na dobre. Co więc zamiast gotowych mąk?

Chleb upiekłyśmy ze zmielonego ryżu, siemienia lnianego i kaszy gryczanej. Muffinki ze zmielonych ziaren słonecznika, kaszy jaglanej oraz migdałów. Natomiast biszkopt, który podbił serca wszystkich pań upieczony był w 100% ze zmielonych migdałów.

Takie warsztaty, to nie tylko nauka bezglutenowego gotowania, ale przede wszystkim bezcenne spotkanie osób, które borykają się z życiem na bezglutenowej diecie od kilkunastu lat lub dopiero rozpoczynają swoje życie ze zdiagnozowaną celiakią. I choć nasze wczorajsze grono uczestników było pod tym względem zróżnicowane, każdy wyszedł z nowymi informacjami, kontaktami oraz przepisami na wcześniej ugotowane potrawy.

Wczorajsze spotkanie uświadomiło mi jeszcze jedną ważną kwestię. Wśród wielości blogów dotykających bezglutenu, łatwo o przeoczenie jakiś informacji. Tymczasem spotkanie twarzą w twarz i bezpośrednia wymiana naszych doświadczeń, to wciąż najsilniejsze ze środków przekazu.

Dlatego dziewczynom, które wczoraj wzięły udział w warsztatach gorąco dziękuję!!! 

Mam nadzieję na kolejne podobne miłe spotkanie już na początku grudnia, kiedy podczas warsztatów "walczyć" będziemy ze świątecznymi potrawami.

P.S. Warszawskiemu oddziałowi firmy Vorwerk dziękuję za udostępnienie sprzętów oraz kuchni.

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: