Inne
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
celiakiaglutenpieczywo bezglutenowepiekarnie bezglutenowePolskawarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

12.10.2012

MARGITA I NOWOŚCI

Ocena:  


Adres:
Margita cukiernio-piekarnia bezglutenowa
ul. Prymasa Tysiąclecia 76 D
01-424 Warszawa
tel.: +48 517 828 016
godziny otwarcia: pon-pt 10:00-18:00, sob 10:00–15:00

biuro@margita-bezglutenowo.pl, cukiernia@margita-bezglutenowo.pl

Oznaczenie:
bezglutenu, bezlaktozy



Mijają już dwa miesiące odkąd Pani Małgorzata Dąbrowska otworzyła Margitę, czyli bezglutenową cukiernio – piekarnię. Ci, którzy nie wróżyli powodzenia temu przedsięwzięciu, ale i Ci, którzy trzymają kciuki za sukces Pani Małgorzaty muszą wiedzieć, że interes się rozkręca i w Margicie pojawiło się wiele nowości, a kolejne czekają już tylko na realizację.

Co nowego? Przede wszystkim, to na co wiele osób narzekało, teraz się zmieni, ponieważ z systemu sprzedaży na zamówienie, Margita przeszła na sprzedaż ciągłą. A więc Ci, którzy wybierając się po pracy na zakupy do Margity nie mogli już nic kupić, teraz będą mogli wybierać spośród wielu chlebów, bułeczek i ciast. To stało się możliwe dzięki zatrudnieniu drugiego piekarza oraz zakupu drugiego pieca. Do pomocy Pani Małgorzata zatrudniła koleżankę, która przejmuje jej obowiązki w sklepie przez dwa dni w tygodniu, dzięki czemu, Pani Małgorzata może pozałatiwać inne sprawy. Jednak myliłby się ten, który posądziłby Panią Małgorzatę o zbijanie bąków w tym czasie. W ciągu tych dwóch dni, Pani Małgorzata załatwia sprawy finansowe, księgowe, ale także, co istotne bezpośrednio dla klientów, rozwozi zamówienia, które złożyli klienci w trzech sklepach w Warszawie.

Od niedawna bowiem, Margita zaczęła prowadzić sprzedaż swoich wypieków poza sklepem firmowym. Obecnie weszła we współpracę z trzema sklepami w Warszawie, a wśród nich są: Schowek Zdrowia, Glufree oraz Arnika. To duże ułatwienie dla tych klientów, dla których lokalizacja sklepu firmowego nie jest korzystna. W planach Margity jest rozszerzenie sprzedaży na kolejne dzielnice Warszawy i sądząc po sukcesach jakie Pani Małgorzata ma już na swoim koncie, zapotrzebowaniu i zainteresowaniu można tylko wygladać realizacji tych zamierzeń. W dalszych planach natomiast jest podbicie całej Polski. Wypieki wysyłane do innych miast będą pakowane próżniowo przez specjalną maszynę, co pozwoli przedłużyć trwałość zamówionych produktów nawet o 3 dni.

Zamówienia można też składać bezpośrednio u Pani Małgorzaty tak jak miało to miejsce dotychczas, lub co nowe, przez stronę internetową (www.margita-bezglutenowo.pl), która ruszyła 5 października i gdzie wszystkie informacje aktualizowane są na bieżąco.

Zamówienia można składać jednorazowo, ale coraz większą popularnością cieszy się składanie zamówień cyklicznych czyli takich już na cały tydzień.

Ponieważ okres Świąteczny przed nami warto wiedzieć, że świąteczne zamówienia będzie można składać od drugiej połowy listopada do pierwszych dni grudnia. I tutaj też ilość przyjętych zamówień aby mogła być zrealizowana, będzie ograniczona. Zatem warto mieć rękę na pulsie, odwiedzać stronę internetową lub fan page Margity żeby złożyć swoje zamówienie na czas. Odbiór będzie możliwy nawet w Wigilię i jak zostałam poinformowana, Margita czynna będzie do 14 i uwaga! W Wigilię nie będzie prowadzona sprzedaż, a jedynie wydawane będą zamówienia.

Zamawiać można chleby, bułki, ciasteczka, ciasta oraz torty, w których Pani Małgorzata powoli zaczyna się specjalizować. Na swoim koncie ma już kilka tortów, których zdjęcia można podziwiać na stronie internetowej. W realizacji natomiast jest 3 piętrowy tort weselny na 110 osób! Cena każdego tortu w stylu angielskim, czyli pokrytego plastycznym lukrem oraz ozdobami to 100 zł za kg. I tutaj można puścić wodze fantazji nie tylko w kwestii kształtu ale także i koloru. W Margicie używa się obecnie 8 kolorów barwników naturalnych. Przez to, że ich pochodzenie jest ograniczne, kolory nie są tak agresywne jak w przypadku kolorów uzyskanych przez barwniki spożywcze. Tutaj raczej otrzymamy gamę pasteli, jednak możemy być pewni, że nie zaszkodzą one zdrowiu nawet małych dzieci.

 Dla bywalców restauracji także dobra informacja. Pani Małgorzata prowadzi rozmowy z kilkoma restauracjami, które przystąpiły do programu Menu bez glutenu. W związku z tym niebawem w niektórych restauracjach będzie można cieszyć się świeżym pieczywem oraz pysznymi deserami z Margity, wśród których w menu dominuje niestety tylko sernik. Pamiętać jednak trzeba, że sernik odpowiedni dla celiaków nie nadaje się już dla osób z nietolerancją laktozy. Tymczasem wypieki z Margity odpowiednie są dla osób na różnych dietach. Bo to nie tylko produkty dla bezglutenowców, ale także dla alergików, autystyków czy cukrzyków. Dla tych ostatnich na pewno już przed Świętami, pojawią się w sprzedaży ale tylko na zamówienie, ciasta, ciasteczka czy torty. Ceny tych zamówień mogą być nieco wyższe od pozostałych z powodu droższych zamienników cukru.

 Warto tutaj dodać, że piekarnio – cukiernia Margita w miarę możliwości, zrealizuje każde zamówienie dostosowane do indywidualnych potrzeb czy wymagań wynikających z danej diety choćby nawet miało być to zamówienie na pojedynczą porcję pieczywa, czy ciasta.

 W samym sklepie już niedługo nadejście nowości będzie można zobaczyć gołym okiem, bowiem niedługo w Margicie stanie regał z produktami Schara oraz Balvitenu, takimi jak mąki, czy innymi gotowymi już produktami.

 Dotychczasowa witrynka, w miarę możliwości finansowych także ma zostać wymieniona na lepszy model, taki, który umożliwi przechowywanie całych blach z ciastami, które to z kolei będą mogły być podzielone według życzenia klienta.

Wspominany w pierwszej recenzji ekspres do kawy, także niedługo doczeka się realizacji. Wraz z nim pojawić ma się drugi stolik z krzesłami, gdzie przy filiżance świeżej kawy największe łakomczuchy będą mogły zajadać się pysznościami pieczonymi na miejscu.

 A co nowego w asortymencie? Od niedawna prowadzona jest sprzedaż bułek tartych w kilku smakach i paczkowanych w pudełkach po 100g za cenę 2 zł.

 

 Pojawiły się również bułki z cebulą za 3 zł, oraz pyszne bułeczki z jabłkiem (2,20zł) i czekoladą (2,20 zł), których bazą jest ciasto chlebowe, tutaj lekko dosładzane. Warto przypomnieć, że wszystkie produkty są nie tylko bezglutenu ale także bezlaktozy a niektóre dodatkowo bez proszku do pieczenia czy drożdży a zamiast tego z amoniakiem.

Także do trzech rodzajów chlebów: słonecznikowego, z ziarnami oraz zwykłego dołączy chleb owsiany. Wypiekany z mąki Proveny ziemniaczanej i owsianej, pozbawiony będzie proszku do pieczenia i drożdży a więc odpowieni będzie też dla alergików. Obecnie Pani Małgorzata wraz ze swoim personelem dopracowują ostatnie szlify, więc czas kiedy trafi na półki to już niespełna dwa tygodnie. Bochenek ma byc nieco mniejszy niż pozostałe chleby, jednak waga pozostanie ta sama.

W sprzedaży pojawiły się także nowe słodkości. Ku mojej radości, bo nie ukrywam, że moim absolutnym faworytem jest ciasto makowe, które od niedawna jest już w ciągłej sprzedaży, jak dowiedziałam się, wypiekane jest według przedwojennej rodzinnej receptury Pani Małgorzaty. I tutaj muszę zachwalić to ciasto, nietylko smak jest wspaniały, konsystencja wilgotna, ale także mak, co warto powiedzieć, zawiera bardzo dużo wapnia co nie jest bez znaczenia w diecie bezglutenowej oraz co stanowi o wyjatkowości maku – zawartość kwasów Omega 3 wciąż tak mało przez nas spożywanych. Więc to ciasto stanowi tak pożadane połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Ale w witrynce z ciastami znajdziemy także rolady biszkoptowe w różnych smakach, w tym także w smaku kakaowym bez kakao. Tu ukłon w stronę osób uczulonych na kakao, ponieważ zamiennikiem jest karob, dający mniej więcej ten sam efekt co kakao, ale nie uczulający.

Amoniaczki także powiększyły swoją rodzinę, o 3 nowe smaki oraz nowy rodzaj – bez użycia jaj.

Wśród bez także rewolucja, pojawiły się bezy z kremami w różnych smakach. O różne smaki urozmaicone zostały także „eksplozje owocowe”.

Poza tym, jak dotychczas dostępne są także ciasta drożdżowe z owocami czy z kruszonką lub bez jaj, a także biszkopt z czekoladą.

 Jak widać z powyższych zdań Margita prężnie się rozwija. Ciężką pracę i deficyt czasu dla siebie i rodziny może wynagrodzić coraz większa rzesza fanów nie tylko na Facebooku ale także coraz większa ilość zadowolonych klientów.

 Ci, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować pyszności wypiekanych w Margicie powinni jak najszybciej skierować tam swoje kroki, stałych klientów pozdrawiam a Pani Małgorzacie gratuluję odwagi i konsekwencji w rozwijaniu biznesu, który nam wszystkim wychodzi na zdrowie.

 

 

 




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: