Inne
Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Tagi:
celiakiacukiernie bezglutenowemąki bezglutenowepieczywo bezglutenowepiekarnie bezglutenowePolskasłodycze bezglutenowewarszawa
Zobacz również:

Pierwsze wrażenia w podróży po Kaliforni. 

Ogólne
więcej
17.03.2015
Wiesz co zjesz

Restauracja na Placu Konstytucji obiecuje, że zjesz dobrze i świadomie. 

Restauracje
więcej

Bezglutenowy piernik autorstwa mojej mamy, więc najlepszy ;)

Przepisy
więcej
09.01.2015
Warsaw Potato

Warsaw Potato, czyli warszawski ziemniak na Nowym Świecie.

Restauracje
więcej

31.08.2012

Recenzja piekarni Margita


Adres:
Margita cukiernio-piekarnia bezglutenowa
ul. Prymasa Tysiąclecia 76 D
01-424 Warszawa

e-mail: biuro@margita-bezglutenowo.pl, cukiernia@margita-bezglutenowo.pl
tel.: +48 517 828 016
godziny otwarcia: pon-pt 10:00-18:00, sob 10:00–15:00




Potrzeba matką wynalazku i w tym przypadku tą potrzebą były wypieki bezglutenowe i bez laktozy, które jak się okazuje od otwarcia 7 sierpnia 2012 r., pierwszej w Warszawie cukiernio- piekarni "Margita" schodzą właśnie jak świeże bułeczki. A rodzajów bułeczek jest kilka, i wybierać można między białymi, przez bułeczki z chilli, bazylią, dynią aż do cynamonowych. Wszystkie są w tej samej cenie po 1,50 zł każda. Ale na tym nie koniec, bo właścicielka, Pani Małgorzata planuje powiększyć ofertę o marzenie wielu celiaków, czyli słodkie bułeczki z czekoladą.

Wielbiciele chleba znajdą tu dla siebie trzy jego rodzaje: zwykły, z ziarnami oraz ze słonecznikiem. Produkowany na bazie mąki Schara, w niczym nie przypomina tego pozbawionego smaku, koloru i zapachu chleba opatrzonego logo niemieckiej firmy.

W składzie nie znajdziemy także często używanych emulgatorów, czy gumy guar i ksantanowej. Mimo tak małej zawartości składników przedłużających trwałość chleba, ten wytrzymuje 4 – 5 dni. Nadaje się też do mrożenia i odgrzewania w tosterze i znów, w przeciwieństwie do chlebów pakowanych, które można znaleźć na rynku, ten odgrzany staje się miękki w środku, otoczony chrupiącą skórką.

Oprócz bułeczek i chleba u Pani Małgorzaty można kupić pyszne wypieki, które w niczym nie przypominają kruszących sie, suchych ciast jakie często można kupić.

Jak na miesiąc działalności, wybór jest całkiem niezły: Ciasto drożdżowe, biszkopt z czekoladą, makowe, beza z kremem, amoniaczki i cytrynowa eksplozja.

Spośród nich trudno by wybrać najlepsze, bo to oczywiście kwestia gustu. Jednak wszystkie są smaczne i co najważniejsze świeże, bo u Pani Małgorzaty piecze się na bierząco w dwóch turach, do 13 i od 14, aż do wyjścia piekarza o 15. Trudno jest niestety załapać się na te pyszności, bo zainteresowanie jest ogromne. W związku z tym najlepiej jest składać zamówienia telefonicznie albo mailowo.

To co jest godne podziwu, to odważna decyzja Pani Małgorzaty o otwarciu takiego biznesu i wcielenie go w życie w ciągu następnych 6 miesięcy. Samodzielnie wraz z mężem 3 miesiące remontowała pomieszczenie i tego efekt możemy oglądać na ul. Prymasa Tysiąclecia 76 D, gdzie oprócz wypieków prezentowane są na ścianach obrazy, także wystawione na sprzedaż.

Obecnie prezentowane są prace malarskie Grażyny Cholewińskiej.

Jak dowiedziałam się od właścicielki Margity, w kolejnych miesiącach planuje wprowadzić produkcję pieczywa bez dodatku drożdży, lecz pieczonego na zakwasie własnej receptury.

Co nie mniej ważne, to przyszłe plany rozwinięcia działalności Margity, a konkretnie stworzenie tu miejsca do degustacji i rozkoszowania się pysznościami przy stolikach i świeżo parzonej kawie z ekspresu.

Mi pozostaje mieć tylko nadzieję, że niebawem plany te zostaną wcielone w życie. A póki co wracam do pracy.......;)




Galeria
Komentarze

Copyright © 2012 GluNoMore
Projekt:
Realizacja: